Att kolla oljan eller att byta den är kanske inte ett av de mest prioriterade områdena som bilägare. Det man dock ska vara medveten om är att en ny olja i bilens motor är ett måste för att motorn ska fungera på ett bra sätt. Genom en uppdaterad olja så håller motorn bra standard, så var väl medveten om hur mycket pengar ett oljebyte kan spara dig.

Genom att ofta kolla oljenivån i bilen och att byta den med jämna mellanrum kommer du göra bilens motor så välfungerande så den är tänkt att vara. Oljan har nämligen en smörjande funktion för bilens motor och denna egenskap är väldigt viktigt, för annars riskerar man att drabbas av motorhaveri. Ett oljebyte är en ganska enkel sak att göra och behöver inte heller ta speciellt lång tid. Man tömmer helt enkelt motorn på den olja som finns där sedan tidigare, byter oljefilter och fyller sedan på med ny, fräsch olja.

En livsviktig och sparsam investering i din bil

Det är absolut ingen underdrift att säga att oljan är en livsviktig komponent för din bil. Genom att ha koll på denna vätska i motorn möjliggör du en längre livslängd på din bil, motorn kommer helt enkelt att fungera bättre under en längre tid. Funktionen som oljan har är som sagt smörjande för motorns olika delar, men det är inte det enda som den gör. En bra olja ser också till att de olika delarna i motorn är tätade, dessutom har den en kylande effekt och rengör samtidigt motorn. Rengöringsaspekten är en av de anledningar som gör att man måste se till att byta oljan. Det kommer nämligen att samlas en hel del olika metallfragment i vätskan, vilket i sin tur kan göra att motorn skadas om man låter gammal olja finnas kvar i systemet. Motorolja, utöver detta, hjälper också till med att förhindra korrosion i motorn, vilket är en mycket viktig egenskap. Dessutom har den en dämpande funktion, vilket betyder att motorns delar inte slits lika mycket som de annars skulle göra.

Var extra noggrann med miljöbilar

För att uppmärksamma er extra på relevansen av fräsch och bra motorolja så kan man titta på vad den har för betydelse för miljöbilar. Bilar som är av etanol- eller hybridklass använder ju etanol som bränsle, vilket kan vara ett problem för bilens motor. Det är nämligen så att bensin och diesel har en kompletterande smörjande effekt utöver motoroljan, något som inte etanol har. Därför är det viktigt som ägare av en miljöbil att ha ett extra vakande öga på oljan i bilen, eftersom oljan är den enda vätska i bilen som aktivt underhåller motors olika funktioner.

I nästa del av "Bilservice för nybörjare", kommer vi gå igenom stenskott och bilrutor i allmänhet. Vi lär dig hur du kan minimera risken för stenskott och vad du bör göra om skadan redan är skedd. Orkar du inte vänta på nästa del, kan du redan nu titta in och läsa mer på www.bilglascentralen.se, som är experter på just detta.