Mer och mer forskning målar upp hemska framtidsscenarion som klimatändringen kan orsaka. Men arbetet mot en mer miljövänlig planet med förnybar energi tar tid. Oljans grepp om energimarknaden är alldeles för hårt, och samhället är för beroende av den.

Så, hur kan man få ett helt land att sluta med olja?

Shai Agassi tror på en förändring som påverkar energiförbrukning och utsläpp från konsumenten och uppåt. Han vill att vi alla ska börja köra elbilar. Men han vill inte att vi ska offra oss ekonomiskt, eller tumma på vare sig kvalitet eller komfort. Om vi vill få en förändring i farliga utsläpp räcker det inte med hybridbilar – det som gäller är elbilar eller misslyckas, menar han.

Med Shai Agassi's plan skulle man kunna bli helt fri från olja till år 2020.

Hans förslag går ut på en del förändringar i infrastruktur, och en del förändringar i ägandeskapet av elbilar.

Dels föreslår han att man installerar elektricitet på alla parkeringsplatser, precis som vi har i Sverige för att kunna värma upp bilen under vinterhalvåret. Ett annat förslag är att istället för att ha batteriet permanent fäst i bilen, så kan man designa dem så att ens tomma batteri snabbt kan bytas ut mot ett fulladdat batteri. Det här istället för att regelbundet tanka, som man gör med en bensindriven bil. Läs mer om en annan sorts ekosystem av bilar här: http://www.lantzmetall.se/

Mycket intressant tal, som fortfarande är intressant fem år efter det spelades in. På många sätt har hans plan börjat sättas till verket, om man tittar på innovationerna som just nu sker inom elbilsmarknaden.